tisdag 27 oktober 2009

Klarsynt om medias rapportering

Douglas Brommesson skriver analytiskt och intressant om medias rapportering av beslutet om äktenskapet i kyrkomötet i Kristianstadsbladet och Ystads allehanda.
Om kunskapen i kyrkliga frågor bland journalister varit jämförbar med sakkunskapen i fråga om politik, ekonomi eller idrott, så hade sakfrågan kunnat belysas. Som det nu är, blir media oftast en megafon för de liberalare krafterna i kyrkan.

2 kommentarer:

  1. Brommesson är varken frimodig eller klarsynt utan ute i ogjort väder.

    När det gäller skälet för homoäktenskap utifrån "allas rätt till kärlek" så har argumentet en grundläggande kristen bas i postulatet om Guds allomfattande kärlek. Är den allomfattande så kan man ju inte gärna utesluta kärlek i homosexuella par. Tyvärr är det väl så att homoaviga inte förstått den djupare innebörden av detta. Man skulle också kunna säga att deras försök att förminska och begränsa Gud med mänskliga fördomar är en hädelse. Dessutom kan konstateras att en rad av motståndarna använde sig av en mycket fördomsfull argumentering. Sålunda bedränsade den kände kvinnoprästmotståndaren Dag Sandahl vid kyrkomötet frågeställningen till hurvida man "gillade att man knullade i röven" eller ej, se http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/sandahl....

    När det gäller argumentet människors lika värde och mänskliga rättigheter är det egentligen lika självklart att detta gäller alla. Men motståndare mot homovigsel har t.o.m. försökt göra gällande att FNs deklaration för mänskliga rättigheter i princip bara gäller heterosexuella familjer, i linje med ett rent fascitiskt budskap om att Bevara Äktenskapet Heterosexuellt (i jämförelse med det mer kända Bevara Sverige Svenskt, BSS) se http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/29/sju-s... och http://www.bevaraaktenskapet.se/sidor/upprop.asp. Det är alltså ganska naturligt att besvara denna osakliga argumentering. Att sedan en del fattigdomsbekämpare råkar hamna i blåsväder är inte märkligare än konstaterandet att det fanns koncentrationslägerchefer i Nazityskland som var kända för simn goda omvårdnad om familjens sällskapsdjur.

    Brommessons artikel är dessutom sprid till en rad lokaltiodningar i Skåne och man undrar faktiskt vad det är för drivkrafter som fått redaktionerna att publicera denna så uppenbart osakliga gästkrönika.

    Bo Widegren, Löderup

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren!

    Nu är det väl ändå inte så att Guds allomfattande kärlek nödvändigtvis leder till att varje form av mänsklig kärlek är OK. Alla drar gränsen någonstans, somliga vid tvåsamheten andra vid den av Jesus anvisade uppfattningen, medan andra argumenterar för polyamorösa relationer. Som kyrka väger Jesu ord tyngre än en flummig argumentation om "kärlek" med luddiga konturer.

    SvaraRadera