fredag 20 november 2009

Politiska partier i kyrkovalen?

I en debattartikel i Kyrkans Tidning ställer Elsa Löfgren raka frågor om de allmänna partiernas medverkan i kyrkovalen och i Svenska kyrkans beslutande organ. Hon vill ha debatten nu och inte i valrörelsen, trots att det är i valrörelsen som det finns störst chans att nå fram med en sådan debatt.
Den första frågan är om bara en elit ska styra? Det är då märkligt vilka komplex de förtroendevalda från (S) ofta uppvisar. Tillhör inte (S) eliten i Sverige? Är alla kandidater i de obundna grupperna överlägsna (S) kandidater? Det är hög tid att lägga skenargumentet "elit-styre" åt sidan, även om det kan kännas smickrande att ni i (S) ser så på de obundna kandidaterna.
Den andra frågan frågan är om det är ärligare att kalla sig opolitisk. Det är det givetvis inte. FiSK och kr. och MiSK är bara spel för gallerierna. Det oärliga är att (S) och (M) som har ordförande i sina nomineringsgrupper som inte är medlemmar i Svenska kyrkan ändå ställer upp. Det är oärligt mot väljarna!
Att valdeltagandet skulle minska om (S) inte längre ställer upp i de kyrkliga valen är en ren spekulation.
Varje förtroendevald i Svenska kyrkan har fått ett förtroende att verka för kyrkans bästa. Poängen är att man ska vara fri att göra det och inte styras av ett sekulärt partis ideologi och partipiska.
Alternativet är att Svenska kyrkan likt alla andra kända trossamfund i hela världen sköter sin interna demokrati utan allmänpolitiska partier. Det är inget konstigt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar